Komün Dergi emekçileri olarak Aralık, Ocak, Şubat aylarını kapsayacak olan dokuzuncu sayımızla, okurlarımıza merhaba diyoruz.
Bu sayımızda, “Emperyalizm ve Savaş” başlığını taşıyan dosyanın ilk yazısı Mehmet Güneş’in “21. Yüzyılda Dünya: Emperyalizm ve Savaş” başlıklı yazısı. Şiddetin bugün her zamankinden daha fazla politikanın yerini aldığı; savaş ve şiddetin giderek tahmin etmediğimiz biçim ve boyutlara sıçrayacağı bir sürece girildiği; sınıflar ve sınıf mücadeleleri açısından da tarihin en keskin döneminin yaşandığı tespitiyle başlayan yazı, bölgemiz ve ülkemizde ulusal, dinsel, mezhepsel, kültürel ve diğer değişik biçimleriyle süren tüm savaşların sınıf savaşları olduğu gerçeğinden yola çıkarak, emperyalist kapitalist dünyaya karşı dövüşmek için zorlu görevlere hazırlanmak gerektiğini vurguluyor. Ayrıca eşitsiz gelişme yasasından başlayarak, kurucu metinlerde ve Lenin’de emperyalizm kavramlarıyla günümüzde yeni sömürgecilik ve küreselleşme kavramlarını da irdeleyen yazıda, bugünkü Ukrayna savaşına nasıl gelindiği, Rusya ve Çin üzerine son dönemde yapılan tartışmalarla birlikte ele alınıyor.
Bu dosyanın ikinci yazısı ise E.Gozel Dündar’ın “Emperyalist Hegemonya Savaşı: Hedef Avrasya, Kurban Ukrayna” başlıklı yazısı. Bu yazıda, Ukrayna savaşıyla birlikte dünyadaki güç dengelerinin ve emperyalist paylaşım ilişkilerinin yeniden belirleneceği bir dönemin başladığı, dolayısıyla çok nedenli, çok olasılıklı, çok sonuçlu bir savaş durumunun mevcut olduğu anlatılıyor. Bütün kıtaları, bütün ulus devletleri, halklar cephesini, devrimler dünyasını, mücadele biçimlerini belirleyecek bu savaştan sonra herkesin kendi konumunu gözden geçirerek yeni yol haritaları oluşturmak zorunda kalacağı ve dünyanın yeni döneminin analizinin yapılması gerektiği belirtiliyor.
“Yenilgiler, Yengiler Ve Yeniden Yola Koyulma” başlığı altında yer alan ikinci dosya konumuzla ilgili üç ayrı yazımız var. Ekrem Demirci’nin “Devrimci Savaşta Örgüt Mücadelemizin Sorunları Üzerine” başlıklı yazısı, “Komün Gücü” kavramının neyi ifade ettiği sorusundan başlayarak, insanlık tarihi ve devrimler tarihindeki yerini anlatıyor. Ancak devrimci bir iradeyle oluşturulabilecek komün gücünün, toplumsal yaşamda ve mücadeledeki yerini; kendini gerçekleştirmek isteyen hareketin pratiğiyle birlikte sorgulayan yazıda, kolektif bir ilişki biçimi olarak komün gücü ve öncü örgütün bütünlük içindeki konumlanışı anlatılıyor. Devrimci savaş stratejisini hayata geçirecek partinin gücü kendinde toplayarak iktidarlaşmasının yarattığı sorunlardan yola çıkarak öncülük ve önderlik kavramlarını tartışan yazıda, parti gücünün esas kaynağının kitleler olması gerektiğinin altı çiziliyor.
Bu dosyanın ikinci yazısı Mahir Yılmaz’ın yazdığı “Özgürlük Rüzgarı” başlıklı yazı. Dünyada farklı tarih ve coğrafyalarda esen ve kimi zaman devrimle taçlanan kimi zaman da kanla bastırılan “Özgürlük Rüzgarı” deneyimlerini anlatan yazıda, Türkiye’deki “Özgürlük Rüzgarı” deneyimlerine de yer veriliyor. Toplumsal, siyasal hedef ve ihtiyaçlar temelinde gelişen dinamiğin içinde devrimci özneyi/örgütü yaratmak zorunda olduğumuza vurgu yapılan yazıda, örgütün aynı zamanda tarihsel kolektif bilinç olduğundan hareketle, tarihsel mirası içererek onu aşması gerektiği, geçmişin kodlarıyla önceden belirlenmiş hareketlerin bugünü karşılayamayacağı anlatılıyor.
Bu dosyanın üçüncü yazısı ise “Mücadele tarihinden öğrenmek” başlıklı Resul Kocatürk-Mustafa Kocatürk kardeşlerin yazısı. 71 devrimci atılımının iktisadi, sosyal ve siyasal arka planını incelemekle başlayan yazı, 27 Mayıs darbesi, TİP, MDD süreci ve devamındaki ayrışmalar, H.Kıvılcımlı ve sınıf siyaseti, gelişen devrimci gençlik hareketi ve DEV-GENÇ sürecini anlatıyor. Son bölümde ise 71 devrimciliği, kopuşun niteliği ve sonuçları üzerinde duran yazıda, doğrusuyla yanlışıyla, eksiğiyle fazlasıyla mücadele değerlerimizi ve tarihimizi anlama, anlamlandırma ve aşma çabası içerisinde olmamız gerektiğine vurgu yapılıyor.
Son dosya konumuz ise “Yeni Pencereler” başlığı altında üç ayrı yazıdan oluşuyor. “Görünen gerçeği yenmek: Bilim, felsefe ve politika” başlıklı ilk yazıda, yazarımız Tufan Yakın Marksist felsefedeki yetersiz devrimcilikte kendimizi dışarda tutmadığımızı belirterek; kendi ifadesiyle, politikadan kopuk, akademinin içine gömülmüş felsefecileri, felsefi derinlikten yoksun devrimcileri, bilim ve teknoloji konusunda çaresiz, ona tabi ezilenleri anlatıyor. Eleştirel düşünceyi, görünenin ardındaki gerçeği ve meselelere farklı açıdan bakabilmeyi önce kendi zihninde tartışabilen devrimciliğin felsefi devrimcilikte ilk adım olduğunu belirterek de konuyu derinleştiriyor.
Bu dosyanın ikinci yazısı ise Kuzey Derviş’in “Mücadele dinamiklerimiz üzerine sesli düşünceler” başlıklı yazısı. Bu yazıda devrim cephesine ve yeni halk sınıflarının durumuna bakarak işçi ve emekçilerin, gençliğin, kadınların, aydınların mücadele içindeki yeri tartışılıyor. Günümüz Türkiye’sindeki hegemonya mücadelesine de yer verilerek, kapitalizmin barındırdığı bütün ideolojik alternatiflerin çıkışsız olduğu anlatılan yazıda, devrime giden yolda yeniden toplumda solun ideolojik ve ahlaki hegemonyasını kurmasının gereklerini yerine getirmemiz gerektiği anlatılıyor.
Bu dosyanın üçüncü ve son yazısı ise Yüksel Yiğitdoğan’ın “Şekillendireni şekillendirmek” başlıklı yazısı. Daha önceki yazılarında da sürekli vurguladığı biçimde, egemen güçlerin saldırılarını artırdığı ve koşulları ağırlaştırdığı bu dönemde, sürece bugünden yön vererek mücadele içinde üretip geliştirdiklerimizi kolektife taşımanın önemi anlatılıyor. Komünarın özneleşmesinin salt bir donanım ve birikim sorunu olmadığı, onun hareket içinde toplumsallaşmasının bir zorunluluk olduğu ve o zorunlulukla özgürleşip, özgürleştireceği ve şekillendireni şekillendireceği anlatılıyor.
Bir sonraki sayımızda yeniden görüşmek umuduyla…
DERGİ TEMİN NOKTALARI
ADANA
-Kampüs Kitabevi: Sümer, Mavi Blv. 3-2, 01140 Seyhan
ANKARA
-Turan Kitabevi: Yüksel Caddesi No: 8/B – Kızılay
ANTALYA
–Kitap Kurdu Kitabevi: Elmalı Mahallesi, 25. Sokak No: 5/A – Muratpaşa
BALIKESİR
–Ezgi Kitabevi: İskele Mahallesi, Barbaros Caddesi No: 3/E Altınoluk – Edremit
BURSA
–Ezgi Kitabevi: İhsaniye Mahallesi, Kristal Çarşı No: 7 – Nilüfer
DERSİM
–Baran Kitabevi: Behice Boran Caddesi No: 9 – Merkez
DİYARBAKIR
–Lilav Kitabevi: Kooperatifler Mahallesi, Akkoyunlu 4. Sokak – Yenişehir
EDİRNE
–Bellek Kitabevi: Sabuni Mah. Muhittin Günel İş Merkezi D: Z-08, Balıkpazarı – Merkez
–Pardayanlar Kitabevi: Saraçlar Cad. (Finansbank karşısı) – Merkez
ESKİŞEHİR
–İnsancıl Sahaf Kitabevi (Adalar Şubesi):Hoşnudiye Mahallesi, Porsuk Blv. No:34 – Tepebaşı
İSTANBUL – ANADOLU YAKASI
–Kadıköy Mephisto: General Asım Gündüz Cd. No: 23 – Kadıköy
İSTANBUL – AVRUPA YAKASI
-Tufan Yayıncılık (Komün Dergi Bürosu): Şehit Muhtar Mahallesi, Kurabiye Sokak No: 9/3 – Beyoğlu
–Semerkant Kitabevi: Süslü Saklı Sok. No: 5 – Beyoğlu
–Medya Kitabevi: İstiklal Cad. Bekar Sokak No:7 Giriş Kat, 34435 – Beyoğlu
–Taksim Mephisto: İstiklal Cad. No: 105 – Beyoğlu
–Beşiktaş Mephisto: Sinanpaşa, Köyiçi Meydanı Sk. No: 15 – Beşiktaş
KOCAELİ
–Fırat Kitabevi: Ömerağa Mahallesi Belsa Plaza No: 91 5-6 Blok – İzmit