Komün Dergi’nin 2. sayısı çıktı

Komün Dergi emekçileri olarak, Mayıs, Haziran ve Temmuz kapsayacak olan ikinci sayımızla, okurlamıza merhaba diyoruz.

Sayımız, Türkiye’de ve Kürdistan’da gerek muhalif çevrelerin gerekse de düzen güçlerinin hummalı tartışmalarının tam ortasına denk geldi. Sosyalist örgütlerden pespayelikte sınır tanımayan havuz medyasına kadar, TC’nin yönetim yapısı ve onun değişmesi ihtimali bahis konusu yapılıyor.

Bu heyecanlı tartışmanın esas sebebini yerel seçimler oluşturuyor. 31 Mart tarihinde düzenlenen yerel seçimler, tam da bütün egemen fraksiyonları kendisine tabi kılma gayretini gizlemeyen kişi tarafından, Reis cephesinden, yerli ve milli siyasetin bekası olarak ilan edildi. Ona karşı çıkan güçler ise, yerel seçimleri iktidarın aşağı doğru ivmelenmesinin başlangıcı olarak algıladılar.

Yerel seçimlerin öncesinde ve sonrasında, seçimlerin devrimci politikayla ve ezilenlerle ilişkisini açıklayan bütün metinleri önemli görüyoruz. Dolayısıyla “Yerel Seçimler ve Sol” başlığı altında, hem seçim öncesinde devrimci kamuoyu ile paylaştığımız “seçim tutumumuzu” hem de seçim sonuçları ardından bu tutumumuz ekseninde yapmış olduğumuz sağlamaları ve analizleri sizlerle paylaşıyoruz.

Dergimizin bu sayısında iki ara dosya konusu daha var. “Marksizm ve Yerelleşme” ara başlığı altında, bu sayının siyasal perspektif yazısını Mustafa Berk kaleme adı. Berk, verdiği tarihsel örneklerin de desteğiyle, Türkiye’de sandık devrinin bittiğini ve ana muhalefet rolündeki CHP’nin başkanlık sistemiyle tam bir uyum içinde çalıştığını savunuyor. Mustafa Berk, AKP’nin kitle desteği sayesinde var olduğunu; ancak bu toplamın oldukça kırılgan ve kof olduğunu düşünüyor. Erol Dündar’ın yazısında, 20. yüzyılın bütün deneyimlerinin aydınlanmacılıkla ve ilerlemeci tarih anlayışıyla malul olduğu saptanıyor; bu kısır döngüden çıkışın stratejisine dair görüşler sunuluyor. Ali Tekin, ideolojik yerelleşme kavramının Marksizmin bütünselliği içindeki imkânlılığını tartışıyor. Bu dosya başlığı altında, Komün Çeviri Kolektifi’nin iki çalışması yer alıyor. İlk yazı Brezilya’da Bolsonaro’nun iktidara geçmesini analiz ederken, ikincisi Endonezya’daki komünist hareketin ve karşı devrimin tarihini aktarıyor.

İkinci ara dosya başlığımız ise “Devrimci Siyaset ve Devrimci Kültür”. Ekrem Demirci, çağımıza hâkim olan ruhun vasatlık olarak tanımlanabileceğini düşünüyor, en çok da bizim mahallenin vasatlığı dert edinmesini umuyor ve onu yeni yöntemlerle aşması gerektiğini iddia ediyor. Adnan Öztel, gündelik bilincin sınırlılıklarını açıkladıktan sonra, panzehir olarak bilimi, sanatı ve felsefeyi öneriyor. Suat İncedere,  devrimci siyasetin protestocu anlayışa ve iktidarı ele geçirme mücadelesine indirgenmesini kabul etmiyor; inşa sürecinin zorunluluğunu ve sosyalizmin değerlerini bugünden uygulamaya koymuş bir mücadele anlayışını esas alıyor. Yüksel Yiğitdoğan, yaşamın komünarca örgütlenmesinin etkinliğini, görünürlüğünü ve yetkinliğini tartışıyor. Devrimci siyasetin somut pratiğinin sorunlarına güncel ve yakıcı bir örnek olarak Rojava Devrimi hepimizin gözünün önünde cereyan ediyor. Rojava topraklarında 4 yıldır yaşayan, savaşın değişik cephelerini deneyimleyen, savaşı içeriden gören, halen Rojava’nın demokratik inşasında yer alan ve farklı alanlarda demokratik inşanın sorunlarıyla ilgilenen Hikmet Acun ile yaptığımız röportaj ufuk açıcı bilgiler veriyor.

Gelecek sayıda karşılaşmak umuduyla…

Dergi temin noktaları:

İNTERNET ÜZERİNDEN

Nadir Kitap

Kitantik

ADANA

Kampüs Kitabevi: Duygu Kafe Pasajı – Seyhan

ANKARA

Turan Kitabevi: Yüksel Caddesi No: 8/B – Kızılay
İlhan İlhan Kitabevi: Çankaya Mahallesi, Konur Sk. No: 3 – Çankaya

ANTALYA

Kitap Yurdu Kitabevi: Elmalı Mahallesi, 25. Sokak No: 5/A – Muratpaşa

BALIKESİR 
Ezgi Kitabevi: İskele Mahallesi, Barbaros Caddesi No: 3/E Altınoluk – Edremit

BURSA

Ezgi Kitabevi: İhsaniye Mahallesi, Kristal Çarşı No: 7 – Nilüfer

DERSİM

Baran Kitabevi: Behice Boran Caddesi No: 9 – Merkez

DİYARBAKIR

Lilav Kitabevi: Kooperatifler Mahallesi, Akkoyunlu 4. Sokak – Yenişehir

EDİRNE

Bellek Kitabevi: Sabuni Mah. Muhittin Günel İş Merkezi D:Z-08, Balıkpazarı, Merkez – Edirne

Pardayanlar Kitabevi: Saraçlar Cad. (Finansbank karşısı) Merkez – Edirne

ESKİŞEHİR

İnsancıl Sahaf Kitabevi Adalar Şubesi: Hoşnudiye Mahallesi, Porsuk Blv. No:34 – Tepebaşı

İSTANBUL – ANADOLU YAKASI

Kadıköy Mephisto: General Asım Gündüz Cd. No: 23 – Kadıköy

İSTANBUL – AVRUPA YAKASI

Tufan Yayıncılık (Komün Dergi Bürosu): Şehit Muhtar Mahallesi, Kurabiye Sokak No: 9/3 – Beyoğlu

Semerkant Kitabevi: Süslü Saklı Sok. No: 5 – Beyoğlu

Medya Kitabevi: Asmalı Mescit Mahallesi, Elhamra Pasajı, İstiklal Cd. 130/6, Beyoğlu/İstanbul

Taksim Mephisto: İstiklal Cad. No: 105 – Beyoğlu

Beşiktaş Mephisto: Sinanpaşa, Köyiçi Meydanı Sk. No: 15 – Beşiktaş

İZMİR

Emek Kitabevi: Uğur Mumcu Caddesi No: 2 – Buca

Yakın Kitabevi: 1464 Sokak No: 6/A – Alsancak

KOCAELİ

Fırat Kitabevi: Ömerağa Mahallesi Belsa Plaza No: 91

(Güncelleniyor…)